novosti

30. Susret Dalmatinskih klapa Skradin

 

Jubilarni, 30. susret dalmatinskih klapa u Skradinu okupio je klapske pjevače iz različitih dijelova Lijepe naše, no najviše se spominjao onaj, koga više nema: nedavno preminuli klapski zanesenjak Ivica Sušić.

Zapaljene voštanice, u do kraja ispunjenom gledalištu, nisu samo poslužile poznatom fotografu Šimi Strikomanu za njegov uvelike poznat projekt ‘‘Milenijska fotografija’’ već su i gorjele za Ivičinu dušu.
- Bojao sam se kako će sve proći bez Sušića, koji je bio alfa i omega Skradinskog susreta klapa. Odahnuo sam tek kad sam shvatio kako je publika izuzetno zadovoljna programom - priznao je skradinski gradonačelnik Nediljko Dujić.
 A program je bio zaista raznovrstan. Između pomalo arhaičnih Vokalista Bilica (Stipišićeva obrada ‘‘Kolendre’’) i estradno obojenog Kampanela (‘‘Ne budi me mati’’) poredalo se pet klapa, koje jamačno imaju mjesto u gornjem domu klapskog pjevanja.

Iskusna klapa Kamen plijenila je šarmom u izvedbi Špišićeve ‘‘Barbare’’, dok su na sličan način pljesak izmamea Brodarice , zapjevavši Novkovićevu ‘‘Ostala si uvijek ista’’ , poznatiju kao evergreen Miše Kovača.

Izvorima klapske pjesme bili su puno bliži omiški Puntari, koji su postigli zavidnu fuziju u Gotovčevoj ’’Jedan mali brodić’’ i buzetski ‘‘Pinguentum’’ u prpošnoj ‘‘Pramaliće moje’’.

Na pokojnog Ivicu Sušića najizravnije je podsjetila šibenska Fortica pjesmom ‘‘Tija bi te ljubit mala’’, za koju je tekst napisao spomenuti Skradinjanin.

Program je začinila klapa Kampanel nizom efektnih obrada, među kojima je publika najbolje primila Hegedušićevu ‘‘Bokeljsku noć’’. Pljesak se dugo nije stišavao kad je voditeljica Lejdi Oreb na binu pozvala klape na završnu, zajedničku pjesmu.

Ivo Mikuličin/EPEHA