novosti

Deset tisuća ljudi pjevalo na Poljudu

Peto izdanje klapskog spektakla „Ne damo te pismo naša“ okupilo je na Poljudu desetak tisuća ljudi, a mnogobrojna publika svojim je dolaskom, ali i pjesmom i pljeskom pokazala kako joj je itekako stalo do očuvanja klapske pjesme kao vrijedne kulturne baštine.

Večer je počela porukom skladatelja i pjesnika Ljube Stipišića Delmate „Ej, čovječe“, dok je čast da pjesmom otvori koncert pripala KUD-u „Filip Dević“ koji u studenome ove godine slavi 60. rođendan.

Mješovita klapa „Filip Dević“ koja, kako je kazala voditeljica Anja Šovagović “već 34 godine oplemenjuje život Splita“ izvela je pjesme „Ta divna splitska noć“ i „Marice dušo, Marice srce“.

Uslijedio je nastup Dalmatinaca iz Zagreba - klape Grdelin koja je otpjevala „Vrati se mili ćale“ i „Provaj“.

U „prvoj momčadi“ klapskog spektakla našli su se i Vokalisti Salone koji su na Poljudu zapjevali „Cvijet čežnje“ i „To je tvoja zemlja“, dok je nogometnim žargonom kazavši „golove“ nastavila nizati klapa Kampanel svojim hitom „Aj ća, volin te“ čime je publiku digla na noge, te Oliverovom „Ča će mi Copacabana“.

Da su i žene itekako ostavile traga u klapskoj glazbi potvrdio je ženski duo Nataša i Marina, otpjevavši „Prid oltaron kleči diva“, stari napjev sa Šolte koji „svjedoči o tome kakvu snagu i ljepotu daje topla i iskrena riječ naših baka ispjevana čistom dalmatinskom tercom“.

Provjerene formacije koja je garantirala pobjedu držala se i klapa Sinj otpjevavši „Sve ću preživit“ i svevremensku „Cetina“, kao i klapa Maslina s „Ostala si ista“ i „E pa šta“.

Ništa manje oduševljenja nisu izazvali ni višestruki pobjednici Omiškog festivala - klapa Šufit skladbama „Ribar plete mrižu svoju“ i odlično primljenom „More, More“.
Poljudski spektakl nije prošao ni bez prisjećanja na Splitski festival, a tko može bolje dočarati atmosferu s Prokurativa nego ovogodišnji pobjednici klapa Sv. Florijan koja je hitom „Kako ću joj reć da varin“ dodatno užarila atmosferu.

Pred kraj ove glazbene utakmice nastupile su klapa Sveti Juraj- HRM otpjevavši „Gdje si majko da me budiš“ i „Ružo crvena“ zbog koje su se na inzistiranje oduševljene publike vratili na bis, te neizostavni Tomislav Bralić i Intrade.

S obzirom da upravo koncertom „Ne damo te pismo naša“ započinje svečana proslava 100. rođendana „Hajduka“ baš kao šlag na kraju koji je sve prisutne digao na noge došao je nastup Vinka Coce s legendarnom „Kada umren umotan u bilo“, a potom i neslužbenom himnom grada „Ništa kontra Splita“, „Vilo moja“.

Poljud je ponovno spojio mlado i staro te baš kao na utakmicama „bilih“ pokazala su se istinska hajdučka srca koja u svakoj prilici kucaju kao jedno.

SANDRA LAPENDA / Joško šupić / CROPIX