novosti

Izašao naš album prvijenac - Aj ća, volin te

07.07.2008

 

Popis pisama:

 1. Zašto praviš slona od mene (Feat. DINO DVORNIK)
 2. Sjaj u tami
 3. Aj ća, volim te
 4. Anđele moj
 5. Sveta zemlja Dalmacija
 6. Ne budi me mati
 7. Lipa, najlipša
 8. Bambina
 9. Moja Ana
 10. Điri Điri
 11. U poju se mala

Kampanelova vertikala (by Zlatko Gall)

Za one koji to ne znaju kampanel je zvonik, crkveni toranj i – u pravilu – najviša točka srednjevjekovnih dalmatinskih gradića i malih otočkih mjesta. Pače, kampanel je i simbolična vertikala koja – poput kakve antene - povezuje rodno tlo s “onim gore”. Stoga, u doslovnom i metaforičkom smislu, ako se s ponistre “vidi Šolta”, kako je pisao Jakša Fiamengo, s kampanela uvijek pucaju mnogo širi vidici.

Bez obzira je li klapa Kampanel slučajno ili s “umišljajem” odabrala svoje ime, ono ih je odredilo. Jer, njihovi su glazbeni obzori mnogo širi nego li smo to navikli kod klapa a glazbeni ukus profinjeniji od “klapaškog“ prosjeka. Možda su baš zato i na svom prvijencu snimili materijal koji je, kako ga god okrenete, bliži doo-wop grupama pedesetih ili osunčanom zvuku i harmonijama Kalifornije šezdesetih, nego li vokalno-instrumentalnim dalmatinskim družinama poput grupe Petra Tralića i ansambla Dalmacija ili pak a capella izdanjima “klasičnih” dalmatinskih klapa u zagrljaju sa šlageristikom.

Pokazao je to, možda najbolje i najizravnije, Zašto praviš slona od mene – maštoviti “fusion” karipskog timbra s lucidnim i samoironičnim Dinom Dvornikom i pionirskim “klapskim” tretmanom izvornog funkoidnog i “plesnog” broja. Potvrdile su to i sjajno pročitane “beatlesovske” harmonije retro popa šezdesetih u Bambini koja je – dajem za to ruku u vatru - najbolje novo “čitanje” Belanovog intrigantnog pop opusa iz osamdesetih.

Osobno su mi draži Kampanelovi coveri rockerske provenijencije nego li uspjele obrade “mekših” zabavnjačkih brojeva – poput Ne budi me mati i Anđele moj – ili “autorski” prilozi poput Lipe, najlipše, Aj ća,volin te i Svete zemlje Dalmacije. “Sekondi gušti”, kazali bi Dalmatinci jer i ove potonje skladbe su suvremenijim tretmanom “općih mjesta” dalmatinskog kampanilizma bitno podigle prosjek naše tradicionalne šlageristike. Iznimka među novim autorskim brojevima je Moja Ana – broj zamišljen i odrađen kao lepršava pop-rock stilizacija.

Najviše pažnje, osim kolaboracije Kampanela s Dinom Dvornikom, možda će izazvati Sjaj u tami sa mandolinskim posvajanjima izvornih gitarskih fraza verzije Doriana Graya, kao tipičan komad Kampanelove pop-rock/klapske fuzije.

Mogu li Kampaneli i drukčije? Nego šta, a svi koji se možda nakon fuzijskih brojeva zapitaju o kompetentnosti Kampanela za klasično klapsko pjevanje tradicijskog materijala, pravi odgovor dobivaju u odličnoj izvedbi U poju se mala – jedinom broju na albumu otpjevanom “na suho” iliti a capella.

Jer, s Kampanelovim prvijencem “Aj ća, volin te” dalmatinska je šlageristika očito dobila novu vertikalu.

Zlatko Gall