novosti

Pjesma KRIŽI

Ovih dana obilježava se treća obljetnica pogibije dvanaestorice vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog u požaru na Velikom Kornatu 30. kolovoza 2007. godine.

U cilju trajnog obilježavanja mjesta stradavanja vatrogasaca vatrogasna zajednica, kao i šira društvena zajednica izgradili su spomen obilježje, koja je predložio arhitekt Nikola  Bašić.

Izgrađeno je 12 kamenih križeva u tehnici suhozida, na mjestima stradavanja vatrogasaca, s centralnim križnim središtem i okruglim žrtvenikom predviđenim za okupljanje i komemoracije. Križevi su veličine 25 x 15 metara, visine 1.20 metara, a u svakoga se ugrađuje oko 35 kubika kamena. Potreban kamen za izgradnju uzima se sa samog otoka, kamen se ne lomi niti obrađuje nego se koristi u izvornom obliku.

Radovi su izvedeni dobrovoljnim radom, prvenstveno vatrogasnih udruga i ustanova, ali i drugih organizacija, čime se postiže zajednička komunikacija i žrtvovanje, pa to postaje nematerijalna duhovna komponentatoga spomenika.

 

 

U Vodicama se i ove godine održava vatrogasni Mimohod sjećanja u kojem sudjeluju gotovo sve hrvatske vatrogasne postrojbe. Uoči mimohoda na rivi u Vodicama je podignut kameni križ koji su u tehnici suhozida izgradili vodički vatrogasci i članovi paške udruge Suhozid.

Križem na rivi Vodičani odaju počast stradalim vatrogascima, ali i dugogodišnjem tajniku mjesnoga DVD-a Gordanu Alfirevu, koji je nakon kornatske tragedije počinio samoubojstvo. Križ će za nekoliko dana biti premješten pred Vatrogasni dom, izvještava HTV.

U spomen na tragičan događaj Toni Eterović i Branko Slivar su napisali pjesmu koju izvode klapa Kampanel i Čedo Martinić.

 

KRIŽI

DO KAMENA KAMEN,
DO ČOVIKA ČOVIK
OŠTRICAN O’ TRUDI
TIHA SUZA BIŽI

IZ ‘RVATSKE DUŠE RODU, ZEMJI SVOJOJ
ŽUJIMA I MACON NARASLI SU KRIŽI

POGLEDAJ IH BOŽE, VELI SU I LIPI
ZA SVAKOGA JEDAN I SVI SU NAN ISTI
KA MORU FERALI, ANĐELIMA DOTA
DA SE MRVU TUGE U POVIST PRIMISTI

OGRIJAT ĆE SUNCE ČA BURA OLADI
NE ČUJU SE VIŠE USNULI MAŠKLINI
SVAKA KAPJA ZNOJA PRIKO SUVE FUGE
KA TIMBAR JE NAVIK OSTALA NA STINI